Saç ekimi, saç dökülmesi probleminin çözümü olarak tanımlanabilir. Saç ekimi operasyonuysa, hastane ortamında yapılan mikro cerrahi işlemidir. Saç ekiminde normal ameliyattan daha az müdahale ile yapılan saç nakli işlemidir.

Tıbbi olarak erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopsi yaşayanlar için kalıcı bir çözüm olmakla birlikte; çeşitli saç hastalıkları nedeniyle saç kaybına uğrayanlar ile yara izleri olanlara da uygulanabilir.

Saç ekim operasyonu, tıbbi olarak erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopesi yaşayan kişiler için etkili ve kalıcı bir çözümdür ama bunun dışında, yara izleri olanlar ya da çeşitli saç hastalıkları ile saç kaybına uğrayan kişiler de bu operasyonu rahatlıkla yaptırabilir.

FUE Saç Ekimi Operasyonu

Saç ekiminin gelişimi çok eskilere dayansa da dünyada saç ekimi 1990’lı yılların ortalarında günümüzdeki anlamıyla kullanılmaya başlanmıştır. 1990’lı yıllarda FUT yöntemi ile yapılan saç ekimi 2000’li yılların başlarında geliştirilen ve 2005 yılından sonra kullanılmaya başlayan FUE yöntemine yerini bırakmıştır. O tarihlerden bu yana küçük yeniliklerle sürekli gelişme göstermiş ama FUE temel prensipleri değişmemiştir. Günümüzde halen en gelişmiş saç ekimi tekniği olarak kullanılmaya devam etmektedir.

FUE saç ekiminde en son ve en gelişmiş teknikir. FUE tekniğiyle saç dökülmesi yaşayanlar, doğal görünümlü saçlara sahip olabilir.

FUE yönteminin özelliği az iz bırakması, hızlı iyileşme sağlaması ve başarılı bir operasyon olmasıdır.  FUE yönteminin birkaç isimle anılan çeşitleri vardır.

  • Klasik FUE (Mikro motorlu)
  • Robotik FUE
  • DHI saç ekim (Choi implanter ile yapılan FUE)
  • Safir FUE (Safir uçla yapılan FUE)

Son yıllarda geliştirilen safir uçlarla yapılan FUE saç ekimi yöntemi daha başarılı sonuçlar ortaya koyarken; bunun nedeni daha pürüzsüz materyal olan safir ile açılan kanalların daha hızlı iyileşmesi ve daha az iz bırakmasıdır.

Saç Ekimi Temel Aşamaları

Saç Köklerinin Toplanması

FUE’nin en belirgin özelliği saç köklerinin toplanmasında estetik başarıdır bu yenilik FUT tamamen kaybolmasına neden olmuştur. FUT’ta kafanın arkasından kesilerek alınan deri parçasından saç kökleri dilimlenerek elde edilirken FUE tekniğindeyse saçlar silindirik iğnelerle tek tek toplanır, böylece tahribat azalır.

Saç köklerinin büyüklüğüne göre 0,7mm ile 0,9mm ya da saç kökleri 3-4-5 saç telinden oluşan biri için 1,0mm’lik iğnelerin kullanılması önemlidir. İğnelerin keskinliği ve tek seferlik kullanımı uygulamanın başarısını materyal anlamında etkileyen önemli bir özelliktir. Saç köklerinin açılarına uygun çıkarılmasını sağlar köklerin zarar görmesini engeller. Öyle ki aşırı kıvırcık saçları birinin u-greft diye tanımlanan kökü alırken kıvrımlı şekliyle zarar vermeden alan iğneler bile vardır. Bunlar hastanın durumuna göre operasyon öncesi doktor tarafından planlanır.

Kanalların Açılması

Kanalların açılmasında FUE tekniğinde metal yani çelik slitler kullanılıp saçın doğal yönüne uygun bir kesi oluşturulur. Bu durumda ekilen saçlar, doğal yönlere göre büyür.

Saçların yönü kanal açılırken, meydana getirilirken saçların deriye göre açısı ekim sırasında dikkat edilecek önemli bir konudur.

FUE’de kanal açılmasında genellikle çelik bıçaklar kullanılır, bu sırada çeliklerin birkaç yüz kanal açıldıktan sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Safir FUE uçlarında ise daha pürüzsüz ve keskin olduğundan böyle bir sorun görülmez, her hasta için saç köklerinin kalınlıklarına bağlı olarak birkaç farklı uç kullanımı yeterlidir. Ancak her ucun bir hasta için kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Saçların Ekilmesi

Köklerin ekimi aşamasında doğru yönlerle açılan kanallara saçların 40-45 derecelik açılarla tek tek yerleştirilmesi gerekir. Her üç aşamanın da kendine özgü incelikleri olmakla birlikte en önemli inceliğin deneyim olduğu da su götürmez bir gerçektir.

Yara izi bırakmadan ve dikiş gerektirmeden gerçekleşen saç ekim tekniği FUE’dir!

FUE Tekniğinin Avantajları

  • Daha yoğun ve doğal görünümlü saçlar ekilebilir.
  • Hafif derecede saç dökülmesinden ileri derecede tam saç kayıplarına kadar kalıcı bir çözümdür.
  • Hastaların en az acı duyacağı şekilde geliştirilmiş bir prosedür olması ve operasyon sonrası yara veya dikiş izi bırakmamasından dolayı rahat bir tekniktir.
  • FUE’den sonra hastalar, hızlı bir şekilde iyileşmektedir; normal yaşantılarına rahatlıkla dönebilir ve 1 gün sonra da yolculuk yapabilirler.
  • Bir saç ekim operasyonu doğru planlandığı takdirde donör bölgeden alınan saç kökleri zarar görmez. Bu şekilde birkaç operasyon geçirilirse bile kişinin görünümünde olumsuz bir değişiklik olmaz.
  • Ekilen saçlar yaklaşık %98 verimlilikte ekildikleri yerde büyürler.

Saç ekim operasyonu, tıbbi olarak erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopesi yaşayan kişiler için etkili ve kalıcı bir çözümdür ama bunun dışında, yara izleri olanlar ya da çeşitli saç hastalıkları ile saç kaybına uğrayan kişiler de bu operasyonu rahatlıkla yaptırabilir.

Sık Sorulan Sorular

Saç kaybının nedenleri nelerdir?

Saç kaybının en önemli nedenlerinden biri genetik özelliklerdir. Fakat travmatik yaralanmalar sonrası veya çeşitli tıbbi rahatsızlıkları sonucunda, ilerleyen yaş ile birlikte saç kaybı oluşabilmektedir. Sebebi her ne olursa olsun vücutta yeterli saç kökü olan tüm kişilere saç ekimi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Sadece kafa derisi değil kaş, bıyık ya da sakal gibi vücutta kıl olan tüm bölgelerdeki kayıplarda da ekim yöntemi başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Saç ekimi kimlere uygulanabilir?

Saç dökülmesi erkek tipi olan bütün hastalara uygulanabilir. Bu tip saç dökülmesi, erkeklik hormonunun saçı üreten hücreleri öldürmesi ile kendini gösterir, saç önce incelir ardından uzamamaya başlar, en sonunda da dökülür. Bunun çözümü de saç ektirmektir…

Saç ekiminde yaş sınırı söz konusu mudur?

Burada belirleyici olan dökülme şeklidir. Deri görünür durumda ise o bölgede yoğunluk yüzde ellinin altına düşmüştür. En etkili tedavi saç ekimidir.

Tedavide yaş unsurunun önemi nedir?

Saç dökülmesinin bitip bitmemiş olması en önemli göstergedir. Erkek tipi saç dökülmesi yaşam boyu bir süreçtir. 39-40’lı yaşlardan sonra dökülme yavaşlar. Bu yüzden bu yaşların altındaki hastalara ikinci veya üçüncü seanslar gerekebilir.

Saç ekiminde süre ne kadardır?

Üç veya beş saattir. Eğer hasta çevresinin bunu bilmesini istemiyorsa, 10 günlük zamana gereksinim olabilir, bu tür bir endişe söz konusu değilse; iki günde günlük yaşamına dönebilir.

Yeni saçlara kavuşma süresi ne kadardır?

Operasyon sonunda saç ekim alanında kırmızı renkte kabuklanmalar görülebilir bu günde bir kez başın yıkanmasıyla önlemek mümkündür. 7 ila 10 günde de kabuklar dökülüp ekim alanı iyileşir. Kabuklarla birlikte ekilen saçlar da dökülür, 15 gün veya 1 ay içinde  de ekim öncesi görünüme döner. Daha sonraki dönemde 3 ay kadar bir değişiklik görülmez. Yeni saçlar 3 ay sonra yavaş yavaş çıkar, her ay yüzde 10’luk artış olur. Ekilen saçların yüzde 90’ı 9’uncu ayda tamamı da bir yılda çıkar.

Saç Ekiminin sağlık bakımından riski söz konusu mudur?

Operasyon lokal anestezi altında yapıldığından risk söz konusu değildir. Operasyon sonrası sağlığı olumsuz etkileyebilecek hiçbir yan etki görülmez.

Saç ekimi işlemi birkaç kez yapılabilir mi?

Saç dökülmesinin devam edip etmemesine ve ekim alanının büyüklüğüne bağlı olarak birden çok seansa gerek duyulabilir.

Yeni saçların görüntüsü nasıldır, kontrol edilebilir mi?

Bu tamamen tekniğe bağlı bir durumdur. Kullanılan greftlerin büyüklüğü ve yönleri sonuca etki eder. Greftler, saçın doğal çıkış şekline uygun yönde ve büyüklükte yerleştirilmişse sonuç memnuniyet verici olur.

Operasyonda yeni tekniklerden bahseder misiniz?

En yeni teknik FUE denen saçların verici bölgeden özel hazırlanmış 1mm’lik metal borularla alınması yöntemidir. Bunda saçlı deride bir kesi ve dikiş söz konusu değildir, iyileşme çok kısa sürede olur.

Saç ekiminin gelecekte yerini alabilecek, daha doğal görünüm kazandırabilecek bir gelişme olabilir mi?

Saç klonlaması üzerine çalışmalar devam etmekle birlikte; erkek tipi saç dökülmesinin bu aşamadaki en etkili tedavisi saç ekimidir. Eğer klonlama başarılı olursa, saçlı deriden alınacak birkaç saç folikülü, laboratuvar ortamında çoğaltılarak kısaltma olmadan saçsız alana ekim yapmak söz konusu olabilir.